Η 22η Μαρτίου κάθε χρόνο, έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ενός αγαθού άρρηκτα συνδεδεμένου με τη ζωή. Στόχος αυτής της υπενθύμισης είναι κάθε πολίτης να είναι ενημερωμένος γύρω από τα ζητήματα της ποιότητας του νερού που καταναλώνει, αλλά και ευαισθητοποιημένος για τους τρόπους δράσης που μπορεί να αναλάβει σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίσει τη βιώσιμη διαχείριση ενός από τους πολυτιμότερους πόρους του πλανήτη μας – το νερό.

Το νερό είναι μια θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη και ένας πολύτιμος πόρος, που συντηρεί όλη τη ζωή στη Γη. Το σώμα μας το χρειάζεται σε καθημερινή βάση για να παραμένει ενυδατωμένο και να εκτελεί τις ζωτικές λειτουργίες του. Τα φυτά το χρειάζονται για να αναπτυχθούν, ενώ είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν ότι το 71% της Γης αποτελείται από νερό, το οποίο ανακυκλώνεται διαρκώς (κύκλος του νερού).

Ωστόσο, παρά τη σημασία του, εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και περίπου 4,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλώς διαχειριζόμενες υπηρεσίες υγιεινής.

Η έλλειψη υδάτινων πόρων δημιουργεί μια αυξανόμενη ανησυχία σε πολλά μέρη του κόσμου. Η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του πληθυσμού και οι μη βιώσιμες πρακτικές χρήσης του νερού συμβάλλουν σε αυτό το πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο σημαντική από ποτέ η εκτίμηση και η διατήρηση των υδάτινων πόρων. Έτσι σε συλλογικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο, είναι αναγκαίο να εντείνουμε άμεσα τις προσπάθειές μας για την προστασία και την εξοικονόμηση του νερού και να εστιάσουμε στην πρόοδο της επαναχρησιμοποίησης των υδατικών πόρων.

9 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ:

Σε ατομικό επίπεδο, μέσα από μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες στον τρόπο που διαχειριζόμαστε το νερό, την κατανάλωση και τη χρήση του, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξοικονομήσετε νερό, όπως:

  • Κατά την παραμονή σας στο ντους, προσπαθήστε μην αφήνετε το νερό να τρέχει καθ’ όλη τη διάρκεια και περιορίστε –στο μέτρο του δυνατού- την παραμονή σας σε αυτό.
  • Κλείνετε τη βρύση ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας ή ενώ πλένετε τα χέρια σας.
  • Εάν έχετε διαπιστώσει διαρροές σε βρύσες και σωληνώσεις, προβείτε στην επιδιόρθωσή τους.
  • Όταν ποτίζετε τα φυτά σας, προτιμήστε ποτιστήρι αντί για λάστιχο.
  • Για το πλύσιμο των πιάτων προτιμήστε το πλυντήριο, εάν αυτό είναι γεμάτο. Διαφορετικά, σαπουνίστε με απορρυπαντικό τα σκεύη και ξεπλύνετέ τα σύντομα.
  • Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων όταν είναι γεμάτο και ρυθμίστε το στο πιο οικονομικό πρόγραμμα.
  • Μη γεμίζετε την μπανιέρα σας. Προτιμήστε το ντους. Η εξοικονόμηση του νερού θα είναι μεγάλη και ο λογαριασμός σας πολύ χαμηλότερος.
  • Τοποθετείστε μέσα στο καζανάκι μια πλαστική σακούλα γεμάτη νερό ή ένα τούβλο, ώστε να περιοριστεί η ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για την έκπλυση.
  • Ορίστε ένα προϋπολογισμό για τη μηνιαία κατανάλωση του νερού.

Με την εκτίμηση και τη διατήρηση των υδάτινων πόρων, μπορούμε να βοηθήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το πολύτιμο αγαθό.

Ας αναλάβουμε δράση σήμερα για να προστατεύσουμε τον πιο ουσιαστικό πόρο του πλανήτη μας: ΤΟ ΝΕΡΟ!!!

Καλέστε άμεσα για βλάβες